Къде остана европейският дух на сътрудничество и помирение в навечерието

...
 Къде остана европейският дух на сътрудничество и помирение в навечерието
Коментари Харесай

Най-тежкото изпитание за Европа

 Къде остана европейският дух на съдействие и помиряване в навечерието на новата 2019 година? Достатъчно е да погледнем обстановката в някои страни-членки, с цел да се уверим, че нещата не вървят по никакъв начин добре в Европейски Съюз. Великобритания желае да напусне Европейски Съюз - евентуално това ще стане без съглашение. Във Франция ореолът на Еманюел Макрон избледня. Обикновени жители в жълти жилетки всеобщо излизат на улицата, някои от тях не се стопират и пред насилието. А леви и десни екстремисти се пробват да се възползват от обстановката.
Популисткото държавно управление в Италия намерено се опълчи на Европейска комисия в разногласието за държавния бюджет. Малко преди Коледа Европейска комисия направи огромни отстъпки на Италия и се отхвърли да я глоби, представяйки това за победа на разсъдъка над борбата.

Дързостта на Рим несъмнено ще има и почитатели. Правителствата на Полша и Унгария вършат отстъпки в разногласието за върховенството на закона единствено, когато към този момент няма различен метод. В Испания пък, един от последните бастиони срещу десния популизъм, в региона Андалусия крайнодясната партия Vox, която величае някогашния деспот Франко, бързо печели известност.  

Идват евроизбори

Десният популизъм е огромен европейски феномен. Десните партии се в напредък в съвсем всички страни от Европейски Съюз. А в Австрия и Италия даже вземат участие в ръководството.

Същото важи и за Германия: без значение, че в страната към този момент идват доста по-малко мигранти, а канцлерката Ангела Меркел се отхвърли от демократичната си миграционна политика, одобрението за " Алтернатива за Германия " (АзГ) не стопира да пораства. На идните през идната есен локални избори, АзГ може да стане първа, а в най-лошия случай и втора политическа мощ в новите източни немски провинции.

 Deutschland Karneval Köln 2016 | Protest gegen AfD (Imago/Eibner)

 

Но главното тестване за настройките в целия Европейски Съюз следва след няколко месеца - на изборите за Европарламент. Резултатите от всички социологически изследвания сочат, че след тях дяснопопулистките и евроскептични партии ще бъдат показани още по-силно в Народното събрание, в сравнение с до момента. А това ще направи още по-трудна задачата на умерените и рационалните политически сили.

Меркел - изцяло изолирана

Част от аргументите за политическото радикализиране са разнообразни за обособените страни-членки на Европейски Съюз. Във Франция това е самовластието на президента. Успехът на партията Vox в Испания пък е реакция на каталунския фракционизъм. Враждебните настройки към Европейски Съюз в Италия се подхранват от недоволството от икономическата обстановка, която не се усъвършенства и с рецептите на популистите.
 Hasselbach Christoph Kommentarbild App
Кристоф Хаселбах

Най-голямата обща тематика във всички европейски страни обаче е миграцията. Една миграция, която е нежелана и в огромна степен неконтролируема. И до момента в който политиците от умерените партии не намерят решение, няма да има промени в настройките. Преди три години Ангела Меркел опита с послания като  " Не можем да затваряме границите " и " За търсещите леговище не трябва да има горни граници ". Тя искаше да завоюва цяла Европа за своята непопулярна политика, само че се оказа изцяло изолирана.Последиците от тази миграционна политика се усещат и до през днешния ден. И който желае да усъвършенства положението на Европейски Съюз би трябвало да заложи точно на тази тематика.

Хората в Европа копнеят за сигурност. Те желаят европейските страни и Европейски Съюз като цяло да си възвърнат контрола върху миграцията.
    Автор  Кристоф Хаселбах
Източник: klassa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР